+381 11 4063 754 office@aran.rs

Čuvena nedelja dizajna “Salone del mobile” u Milanu, odrzala se ove godine od 5.-10. septembra, pod nazivom Supersalone zbog svog dugo očekivanog povratka medju publiku iz celog sveta. Ovo je manja i drugačija verzija Salona, koju je otvorio italijanski predsednik Sergio Matarela, koji je ujedno bio i gost na štandu brenda ARAN CUCINE.

Kompanija ARAN Cucine je odlučila da učestvuje u ovom posebnom izdanju, smatrajući to kao priliku da kaže nešto o identitetu kompanije, njenim vrednostima i eventualno njenoj priči i planovima za budućnost. Izbor kolekcija i novih proizvoda koji su prikazani, kao i mesta na kojima su izloženi, nije slučajna. Kompletan prostor u Rho Fiera Milano, Hall 3 – Stand B16 rezervisan je za Oasi, inovativnu kuhinju koja je dizajnirana u sardnji sa čuvenim studiom Stefano Boeri Architetti, u centru čijih mnogih projekata je veza između čoveka i prirode,  gde je arhitektura instrument ovog povezivanja.

Pravi koncept Oasi projekta nije samo stanovanje, nego i društvena i kulturna tema u kojima se održivost više ne odnosi samo na očuvanje prirode, već postaje opšti odraz kvaliteta života i to ne samo za nove generacije. Obnavljanje zdravog odnosa između čoveka i životne sredine od fundamentalnog je značaja za opstanak planete, ali takođe određuje i psihološke koristi koje pozitivno utiču na postojanje ljudi. Nije slučajno koncept „dobrobiti stanovanja“ jedan je od najvažnijih inspirativnih principa u svetu dizajna, toliko da su projekti Stefana Boeri Architettija upravo veza između čoveka i prirode, kombinacija u kojoj arhitektura interveniše kao temelj i alat za povezivanje.

Oasi je stoga simbol ovog odnosa između čoveka i prirode, smeštenog u domaći kontekst, jer je kuća, a posebno kuhinja, intiman prostor, prvo mesto na kome možete naučiti da živite u skladu sa sobom i sa drugima.

Posebnost modela kuhinje je drvo postavljeno u centar ostrva. To je monoblok koji omogućava da kuhinja postane multifunkcionalna. Po principu kružnosti, moguće je rotirati oko ostrva i sprovesti sve faze obrade hrane, od skladištenja i pripreme, do potrošnje i reciklaže. Gornja površina se, zahvaljujući klizanju dva „krila“ širi, pretvarajući se u trpezarijski sto. Eksploatacijom unutrašnjeg prostora, stvorene su pregrade za ostavu, za kućne aparate i sistem za navodnjavanje koji omogućava uzgoj drveta.

Galerija